Bu yıl üçünücüsü düzenlenen Uluslararası Montessori Zirvesi "Değişen Dünyada Montessori: Yenilikçi, İlham Veren, Etkileyici" temasıyla, yurt içi ve yurt dışından değerli konuklarımızın katılımlarıyla Palet Okulları Çamlıca Kampüsü'nde gerçekleştirildi.
YETEV Mütevelli Heyeti Başkanı Sn. N. Bilal ERDOĞAN ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İNCİ’nin katılımıyla, Montessori Eğitmen Eğitimi Uygulamaları ve Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı.
Palet Okulları, Artı Eğitim Dergisi'nin 11. Yılın Eğitimde Başarı Ödülleri'nde "Yılın Fark Yaratan Eğitim Kurumu" olarak ödül kazandı.
YETEV Mütevelli Heyeti Başkanı Sn. N. Bilal ERDOĞAN, İrfan Okulları’nı ziyaret etti.
Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz Geleneksel YETEV Bisiklet Günü, 28 Eylül Cumartesi günü Florya ve Maltepe’de katılımcılarımızla birlikte gerçekleştirildi.
GELECEĞİN SANATÇILARI BUGÜNDEN YETİŞİYOR
Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) bünyesinde hizmet veren ve eğitim sektöründe 2011’den bu yana inovatif adımlar atan Palet Okulları, yenilikçi vizyonuyla Türkiye’nin ilk Türk Müziği İlkokulu’nu, Çamlıca Kampüsü’nde 2019 yılında kurdu.
Tamamen Türk müziği temelli bir eğitim modeli uygulayan Palet Türk Müziği İlkokulu’nun resmi açılışı ise 5 Kasım Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Palet Türk Müziği İlkokulu Kurucu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve iş insanı Kazım Türker’in katılımıyla gerçekleşti.
Sanat eğitimi kapsamında özel olarak tasarlanan ve geleneksel mimarinin izlerini taşıyan Palet Türk Müziği İlkokulu, 2019-2020 Eğitim Öğretim Dönemi’nden bu yana hizmet veriyor. Palet Türk Müziği İlkokulu’nun resmi açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, okul girişinde kendisini selamlayan çocuklarla sohbet etti ve Türk müziği enstrümanlarının olduğu bölüm ile ilgili bilgi aldı. Uluslararası Caribou Matematik Yarışması’nda dünya birincisi olan öğrenciler; Yusuf Siraç, Yusuf Emir ve Sıddık Ali’yi de tebrik etti.
“İLKOKUL VE ÜNİVERSİTE ARASINDA KURULACAK BAĞLANTIYLA, BU İŞİ ÇOK DAHA BİLİMSEL OLARAK GELİŞTİRME FIRSATINI YAKALAMIŞ OLACAĞIZ”
Neyzen Niyazi Sayın 1’inci sınıf öğrencilerinin sınıfını da ziyaret eden Erdoğan, “Gerçekten çok mutluyum. Böyle bir müzik okulunun yapılmasında emeği geçen Kazım Bey ve Bilal Bey’e, bu boş alanı doldurmuş olmaları sebebiyle şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Tabii bu arada Ankara’da bu işin, bir üniversitesi var. İnşallah Palet Türk Müziği İlkokulu ve üniversite arasında kurulacak bağlantıyla, bu işi çok daha bilimsel olarak geliştirme fırsatını yakalamış olacağız” açıklamasında bulundu.
ÖĞRENCİLERE MÜZİK VE SANATA DAİR PEK ÇOK İMKAN SUNULUYOR
Törende konuşan hayırsever iş insanı Kazım Türker ise; “Türkiye’nin ilk müzik ilkokulu olan Palet Türk Müziği İlkokulu’nda tam donanımlı konser salonu, tematik Türk müziği müzesi, ses kayıt stüdyosu, enstrüman yapım atölyesi, dijital ses arvişi, akustik avlu gibi müziğe ve sanata dair pek çok imkan bulunuyor” dedi.
YENİ ÖĞRENCİLER, MAYIS 2022’DE YAPILACAK YETENEK SINAVIYLA SEÇİLECEK
Palet Türk Müziği İlkokulu; alanında uzman akademisyenler, Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçılarından oluşan güçlü eğitim kadrosu ile öğrencilere çok farklı bir bakış açısı aşılıyor. Sınırlı kontenjanı ve çeşitli burs oranlarıyla Türkiye’de ilk defa böylesine bir eğitimin verildiği Palet Türk Müziği İlkokulu, yeni öğrencilerini ise Mayıs 2022’de yapılacak yetenek sınavı ile seçecek. Palet Türk Müziği İlkokulu Kurucu Temsilcisi Yüce Gümüş, gelecek projeksiyonlarını ise şu şekilde özetledi: “Okulumuz, Türkiye’yi uluslararası ölçekte temsil edecek sanatçıların küçük yaşlarda yetiştirilmesi gerektiği vizyonuna yatırım yaparak ilerliyor. İlerleyen yıllardaki stratejik hedefimiz ise bu yapıyı ortaokul ve lise öğrencilerinin katılımıyla daha da güçlendirmek.”
MEB İLKOKUL MÜFREDATI; MÜZİK BRANŞ DERSLERİYLE FARKLILAŞIYOR
Geleneğin, gelecek ile buluştuğu bir eğitim anlayışını; müziğin beraberinde getirdiği edep, nezaket ve asalet ile buluşturduklarını dile getiren Gümüş, “Palet Türk Müziği İlkokulu; bu duygulara sahip, tam donanımlı gerçek sanatçıları yetiştirmek için yola çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilkokul müfredatının tamamen uygulandığı okulumuzda, ders programına özel olarak hazırlanmış müzik branş dersleri ilave ediliyor. Entelektüel donanımlarının mesleki yetkinliklerine katkıda bulunması hedeflenerek dengeli bir ders dağılımı tasarlandı. Unutulmuş pek çok geleneksel kaynak, öğrenciler için tekrar çalışıldı. Üstatlarımızın yıllara varan tecrübeleriyle hazırladıkları henüz basılmamış ders notaları okulumuz için yeniden revize edildi.
Hiçbir yerde baskısı olmayan bu türden kıymetli eserler ilerleyen yıllarda ‘Palet’ markasıyla yayın hayatına kazandırılacak. Çocuk ve sanat literatürü kapsamındaki yeni eserler Palet çatısı altında geliştirilecek” yorumunda bulundu.
DERSLER; ÖZEL MATERYAL VE TEKNİKLERLE YENİDEN YORUMLANIYOR
Bu kapsamda; ud, kanun, keman, ney, tanbur, klâsik kemençe, kabak kemâne, mey, kaval, balaban, ritim sazlar (kudüm/ bendir/ daire), bağlama gibi enstrümanların yer aldığı meslek sazı dersleri, müziğin ilmi detaylarını bulacakları solfej-nazariyat, usûl (ritim) uygulama dersleri, ses eğitimi-repertuvar, oyunlu müzik tarihi, müzik edebiyatı gibi detayları içeren toplu meşk dersleri, çocuklar için klasik (geleneksel) sanatlar dersi gibi sanat eğitiminde önem taşıyan dersler, ilkokul öğrencileri için özel materyal ve teknikler ile yeniden yorumlanıyor. Kadim olanla günümüz teknoloji ve ihtiyaçlarının harmanlandığı okul binası dört kattan oluşuyor. Orta avlu ve dış bahçe olmak üzere iki açık alanı bulunuyor. Tüm çatılar ise bahçe olarak kullanılabilecek donanıma sahip.